CULOAREA URINEI 

URINA DE CULOARE ROSIE SAU ROSU BRUN (tabelul nr.2)

Cea mai frecventă anomalie a culorii urinei este culoarea roșie sau roșu - brun. La femei poate fi datorată contaminării urinei cu sânge menstrual. Urina, în hematurie, poate apare opalescentă (“ca norii” sau ca “fumul de țigară”), roză, roșie sau brună.

Urina, în hemoglobinurie, poate fi roșu clar, roșu brun, sau brun închis

Methemoglobinuria dă o culoare brun închis și se poate dezvolta în urina vezicală la pH acid sau în urina acidă prin păstrare.

Sângele sau pigmenții sanguini sunt ușor de detectat cu ajutorul benzilor -reactiv (strips-uri), sau a tabletelor ce conțin orto-toluidină. Pentru a putea distinge hematuria de hemoglobinurie se poate examina sedimentul urinii proaspăt emise pentru a evidenția prezența eritrocitelor. O urină marcat hipotonică poate cauza liza eritrocitelor, de aceea și greutatea specifică a probei ar trebui determinată.

Mioglobina prezentă în urină determină colorația roșu - brun și poate pozitiva testele cu orto - toluidină, sau cele cu benzidină

În mioglobinurii pot fi găsiți cilindri cu pigmenți bruni și eritrocite ocazionale. Dacă mioglobina este prezentă cu valori suficiente de concentrație poate fi determinată, pe baza proprietăților sale spectrale, la spectroscop.

Hemoglobinuria urmează după creșterile bruște și ale concentrației hemoglobinei plasmatice care rezultă de obicei din hemoliza intravasculară. Apariția hemoglobinei în urină depinde de numărul de eritrocite distruse.

În porfirii urina poate fi normală, roșie sau purpurie. Urinile sunt, de obicei, roșii în porfiriile eritropoietice congenitale, și în cele acute. În porfiria hepatică acută, porfirinele apar intermitent în urină și induc o culoare spre roșu - brun.

Culoarea roșie a urinii poate fi asociată cu administrarea unor medicamente, sau a unor coloranți pentru explorări funcționale. Spre exemplu administrarea de fenolsulfonftaleină pentru testarea funcției renale, poate induce culoarea roșie în urinile alcaline.

Tabelul nr. 2. Urina de culoare roșie sau roșu brun

Culoare

Cauze

Observații

Roșu

Hemoglobină

Orto-toluidină = pozitiv

Eritocite

Orto-toluidină = pozitiv

Mioglobină

Orto-toluidină = pozitiv

Porfirină

Orto-toluidină =negativ sau slab colorat

Phenindione

Anticoagulant

Contaminare menstruală

Cheaguri, mucus

Roșu - roz

Fenolsulfonftaleină

În urinile alcaline

Fenolftaleină


Roșu purpuriu

Porfirină

Poate fi slab colorat

Roșu - brun

Eritrocite


Hemoglobină învechită


Methemoglobină


Mioglobină


Brun - negru

Methemoglobină

Prin învechire

Melanină

Prin învechire

Albastru verzui

Albastru de metilen


Infecții cu Pseudomonas sp.Urina roșu - oranj sau brun - oranj poate conține urobilină. Prin agitare se formează o spumă care nu se colorează la fel. Urobilinogenul excretat în urină este slab colorat dar este transformat sub acțiunea luminii a unui pH acid în urobilină care induce în urină o culoare galben - închis sau portocaliu. Analgezicele urinare pot colora urina portocaliu, dar și spuma produsă prin agitarea probei.